divendres, 3 de juny del 2016

1903, cronologia suecana

1903.1 El capellà Facundo Roglá Alarte anima al dirigent tradicionalista local Vicente Escrivà Blasco a fundar la Sociedad de Obreros Católicos y Caja de Ahorros, Socorros y Préstamos Unión Cristiana. Segons la primera acta d’este organisme la finalitat de la societat era ajudar els xicotets propietaris i contribuir a la pau social frenant la disseminació de les idees comunistes. Esta societat va evolucionar en la Cooperativa Unió Cristiana i té més de 110 anys d’història


1903. 2 Nicolau Primitiu Gómez Serrano projecta i fabrica la primera batedora mecànica d’arròs, que separava el gra de la palla.


1903.3 El 4 de febrer de 1903 el terratinent Vicente Fos Cebolla és triat alcalde.

1903.4 Al crit de Fora muralles! el 27 de febrer, els suecans procedeixen a demolir espontàniament i sense permís oficial la muralla que circumda la ciutat i cinc de les seus nou portes. Deixen en peu trossos al davant de la ronda del Borx i Materal i les Portes de la Mar, al carrer Sagasta, avui carrer Sequial, el Portal del Moro, el Portal de Cullera i la Porta de València.


1903.5 El 12 d’octubre la Diputació Provincial aprova construir la carretera de Sueca a Fortaleny.

1903.6 El mestre Serrano estrena l’11 de desembre una de les seues obres més famoses, el sainet líric La reina Mora al Teatro Apolo. Al llibre de la història del teatre Apolo de Víctor Ruiz Albéniz diu: Veu masculina “Fue el de la reina mora uno de los éxitos més rotundos en la vida del teatro Apolo. No sólo para el teatro, sino para sus autores, intérpretes y sobre todo para el género chico nacional, La reina Mora es ni más ni menos que la culminación de todo un arte.” D’esta sarsuela s’han realitzat dos versions cinematogràfiques, una en 1937 dirigida per Eusebio Fernández i altra en 1955 dirigida pel mateix Eusebio Fernández i per Raúl Alfonso.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada