dilluns, 6 de juny del 2016

1904, cronologia suecana

1904.1 El tècnic agrònom José Andrés Meseguer Cebolla és triat alcalde el primer dia de l’any.


1904.2 En este any mor d'una infecció gripal el farmacèutic i escriptor científic suecà Pedro Chiarri Llobregat, acadèmic corresponent a la Reial Acadèmia de Medicina i Cirugia. De la seua obra destaquem els títols "Los nuevos elementos químicos de 1884, Influencia que han ejercido las ciencias fisico químicas en los procesos de la toxicología" de 1884 i "Los microbios como agentes de fermentación" de 1902. També va dirigir la revista "Boletín del instituto médico valenciano"

Pedro Chiarri Llobregat
1904.3 En festes, el 6 de setembre, la tómbola, ubicada en la Reial Fira passa a tenir caràcter benèfic en benefici de l'Hospital de la Caritat. Durant eixes festes, el 13 de setembre, en mitat del carrer Mare de Déu es procedeix a la primera projecció pública cinematogràfica a Sueca.





1904.4 El 30 d’octubre d’aquest any s’inaugura el Teatre Modern. Tenia una capacitat molt a prop del miler d’espectadors i el seu accés era pel carrer Barrot.  Este espai lúdic compaginava la projecció cinematogràfica amb qualsevol tipus d’espectacle: sarsuela, varietats, combats de boxa… El teatre va ser fundat per José Serrano Marí un destacat músic, escriptor, empresari cultural i animador de la vida cultural suecana, conegut també per ser el pare del Mestre Serrano i que va morir un any després de la inauguració del teatre Modern, quatre anys després el teatre canvià de nom per teatre Serrano, en honor al seu fundador. En l’any 34 l’arquitecte Joan Guardiola faria una reforma i l’ampliaria. En els anys 80 Mercadona el va comprar i va construir un supermercat.

Teatre Serrano

3 comentaris:

  1. La mitja taronja del Convent, per culpa del inútil Retor i dels negligents arquitectes encarregats -quina parella!- a punt d'enderrocarse. Una de les obres més emblemátiques del genial arquitecte Joaquim María Arnau i excepcional obra del eclecticisme valenciá amb una deliciosa i encantadora llanterna neogótica -com es veu a la fotografía-.
    Pareix mentira que sabentse desde l'any 2008 que hi havia un badall en la volta de la cúpula, els esmentats "arquitectes" digueren que no afectava a l'estructura de l'obra.
    La Mare de Déu no permeteixca que s'enderroque aquesta obra magnífica i emblemática per a Sueca. Venint de València per la carretera es tot un conhort de bellesa.
    Hi han mitjos més que suficients per a restaurarla, com es va fer al Pilar de Saragossa, mitjançant grans andamis metálics que sostinguen la volta de la cupula mentre es procedeix a canviar les peçes metáliques oxidades i a consolidar tota l'estructura. Es pot fer i es deu fer. Coste lo que coste.

    ResponElimina
  2. Será "pallaso" el arquitecte de la cupula del Convent? Mira que no posar la"faldeta"en la part baixa de la cupula on ésta s'unix al tambor? A més, quan hi hajen plujes l'aigua no podrá baixar i cap la possibilitat que s'estanque provocant filtracions. I tenim altra volta el problema. Un desastre técnic i artístic. Perque li manca l'unió de la volta parabólica amb el tambor. O no se n'han donat compte que pareix un meló? Quina desgràcia! Haventse pogut -perfectament- reconstruirse com era i on era.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Le falta el alero, que sí tenía la antigua cúpula y facilita el desagüe de la lluvia.

      Elimina